Określ do jakiego typu zaliczają się podane reakcje.Uzupełnij współczynniki stechiometryczne w równaniach.Wskaż substraty i produkty.
a) Mg + O2 ---> MgO
b)Ca(OH)2 + HNO3 ---> Ca(NO3)2 + H2O
c) Mg + CuSO4 ---> Cu + MgSO4
d) Fe + O2 ---> Fe3O4
e) AgNO3 + CaU2 ---> AgU ↓ + Ca(NO3)2
reakcje chemiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, 08:56
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 11:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
chemie wieki temu mialem ale to jeszcze pamietam 
a. \(2Mg+ O_{2}\rightarrow2 MgO\) to jest reakcja syntezy (laczenia) , spalanie
substratami jest magnez i tlen, produktem tlenek magnezu
b. \(2Ca(OH)_{2}+4HNO_{3}\rightarrow 2Ca(NO_{3})_{2}+4H_{2}O\)
to jest reakcja zobojetniania
substratami sa wodorotlenek wapnia i kwas azotowy V, produktami azotan V wapnia i woda
c. tutaj wszystko wydaje sie byc uzgodnione, jak zwykle substraty po lewej stronie, produkty po prawej
to jest reakcja wymiany pojedynczej
d.\(3Fe+2O_{2}\rightarrow Fe_{3}O_{4}\)
to jest reakcja syntezy, substraty po lewej stronie, produkt to tlenek zelaza II
e.\(2AgNO_{3}+CaU_{2}\rightarrow 2AgU+Ca(NO_{3})_{2}\)
reakcja wymiany podwojnej
to jest reakcja wytracania osadu (nie umiem tej strzalki znalezc) substraty to jak zwykle to co po lewej stronie rownania czyli azotan V srebra i uranian wapnia (nie jestem pewien czy to sie tak nazywa) a produktami sa uranian srebra oraz azotan V wapnia

a. \(2Mg+ O_{2}\rightarrow2 MgO\) to jest reakcja syntezy (laczenia) , spalanie
substratami jest magnez i tlen, produktem tlenek magnezu
b. \(2Ca(OH)_{2}+4HNO_{3}\rightarrow 2Ca(NO_{3})_{2}+4H_{2}O\)
to jest reakcja zobojetniania
substratami sa wodorotlenek wapnia i kwas azotowy V, produktami azotan V wapnia i woda
c. tutaj wszystko wydaje sie byc uzgodnione, jak zwykle substraty po lewej stronie, produkty po prawej
to jest reakcja wymiany pojedynczej
d.\(3Fe+2O_{2}\rightarrow Fe_{3}O_{4}\)
to jest reakcja syntezy, substraty po lewej stronie, produkt to tlenek zelaza II
e.\(2AgNO_{3}+CaU_{2}\rightarrow 2AgU+Ca(NO_{3})_{2}\)
reakcja wymiany podwojnej
to jest reakcja wytracania osadu (nie umiem tej strzalki znalezc) substraty to jak zwykle to co po lewej stronie rownania czyli azotan V srebra i uranian wapnia (nie jestem pewien czy to sie tak nazywa) a produktami sa uranian srebra oraz azotan V wapnia
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, 08:56
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 11:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
pewnie, ze tak 
najlepiej sprawdzac ilosc atomow poszczegolnych pierwiastkow po obu stronach (musi byc taka sama)

najlepiej sprawdzac ilosc atomow poszczegolnych pierwiastkow po obu stronach (musi byc taka sama)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, 08:56
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 11:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
to co ja napisalem i Ty to jest dokladnie to samo, tylko ze Twoje rownanie jest podzielone przez dwa (i tak ma byc)
no to sprawdzamy
\(Ca(OH)_{2}+2HNO_{3}\rightarrow Ca(NO_{3})_{2}+2H_{2}O\)
lewa strona rownania
Ca : 1 atom
O: 8 atomow
H: 4 atomy
N: 2 atomy
prawa strona
Ca: 1 atom
O: 8 atomow
H: 4 atomy
N: 2 atomy
wiec lewa i prawa strona sie zgadza, rownanie jest zbilansowane
Jedyna rzecz ktora sobie sprawdz sa typy reakcji, ja nie jestem chemikiem ale poszperalem na necie i znalazlem takie wlasnie opisy
no to sprawdzamy
\(Ca(OH)_{2}+2HNO_{3}\rightarrow Ca(NO_{3})_{2}+2H_{2}O\)
lewa strona rownania
Ca : 1 atom
O: 8 atomow
H: 4 atomy
N: 2 atomy
prawa strona
Ca: 1 atom
O: 8 atomow
H: 4 atomy
N: 2 atomy
wiec lewa i prawa strona sie zgadza, rownanie jest zbilansowane
Jedyna rzecz ktora sobie sprawdz sa typy reakcji, ja nie jestem chemikiem ale poszperalem na necie i znalazlem takie wlasnie opisy
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 11:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re:
tez mozna tak napisac ale tego z reguly sie nie robi, wspolczynniki powinny byc mozliwie jak najmniejsze o ile pamietam.kardinho pisze:
a i jeszcze ten przykład d) też może być 6Fe + 4O2 ---> 2Fe3O4 ????
moglibysmy ta sama reakcje napisac nieskonczenie wieloma sposobami np
\(6Fe + 4O_{2} \rightarrow 2Fe_{3}O_{4}\)
\(12Fe + 8O_{2} \rightarrow 4Fe_{3}O_{4}\)
albo np
\(18Fe + 12O_{2} \rightarrow 6Fe_{3}O_{4}\)
itd itd
ale poniewaz my chcemy by rownanie posiadalo najmniejsze mozliwe wspolczynniki wiec zostajemy przy
\(3Fe + 2O_{2} \rightarrow Fe_{3}O_{4}\)
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 11:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re:
b. wymiana podwojnakardinho pisze:w podpunkcie b) jest to reakcja wymiany (podwójna)
a ten przykład d) 6Fe + 4O2 ---> 2Fe3O4 ???
d. to jest reakcja syntezy tak jak napisalem
tutaj masz wiecej przykladow
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_syntezy
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)