Zadania fizyka.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
darek19922
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 19 lut 2012, 12:51
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Zadania fizyka.

Post autor: darek19922 »

Zad 1.
Samochód o mocy 50 kW jedzie ze stałą prędkością 108 km/h. Oblicz siłę ciagu silnika.

Zad 2.
Stosunek sił działających na dwa rożne ciała wynosi 4, a stosunek przyspieszeń 2.Oblicz stosunek mas tych ciał.

ZAD 3
Wymień i opisz sposoby transportowania energii.

ZAD 4
Jaka jest analogia między oddziaływaniami grawitacyjnymi a elektrostatycznymi?

ZAD 5
Podaj cechy gazu doskonałego. Wymień przemiany gazowe i opisz jedną dowolnie wybraną.

ZAD 6
Samochód i autobus ruszają jednocześnie z tego samego miejsca w tę samą stronę samochód z przyspieszeniem o wartości 3m/s2, a autobus z przyspieszeniem 5m/s2. Oblicz odległość między nimi po 20 s.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2012, 20:33 przez darek19922, łącznie zmieniany 1 raz.
Mate123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 18 mar 2012, 20:09
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Zadania fizyka.

Post autor: Mate123 »

zad 1. P= \frac{W}{t} = \frac{Fs}{t} = \frac{Fvt}{t} = Fv z tego wynika ze F= \frac{P}{v}
Mate123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 18 mar 2012, 20:09
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Zadania fizyka.

Post autor: Mate123 »

\(P= \frac{W}{t} = \frac{Fs}{t} = \frac{Fvt}{t} = Fv\) z tego wynika ze\(F= \frac{P}{v}\) Przepraszam za wcześniejszy komentarz.
Mate123
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 18 mar 2012, 20:09
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Zadania fizyka.

Post autor: Mate123 »

Co do drugiego to \(\frac{F_1 }{F_2}=4\) \(\frac{a_1}{a_2}=2\) z tego \(F_1=4F_2\) \(a_1=2a_2\) i teraz stosunek masy to bedzie \(\frac{m_1}{m_2}\) czyli \(\frac{ \frac{F_1}{m_1} }{ \frac{F_2}{m_2} } = 2\)
ODPOWIEDZ