obraz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
urzytkownik123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 mar 2012, 10:23
Płeć:

obraz

Post autor: urzytkownik123 »

Narysuj i napisz jaki obraz postanie w zwierciadle wklęsłym przedmiotu umieszczonego od zwierciadła w odległościach
a) X > r
b) x=r
c)f<x<r
d) x<f

Dzieki
urzytkownik123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 mar 2012, 10:23
Płeć:

Post autor: urzytkownik123 »

pomoże ktoś ?
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: obraz

Post autor: wsl1993_ »

\(f=\frac{R}{2} \Rightarrow R=2f\)
1)
\(x>r \Rightarrow x>2f\)

Obraz rzeczywisty (po tej samej stronie zwierciadła), pomniejszony i odwrócony
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: obraz

Post autor: wsl1993_ »

2) \(x=r \Rightarrow x=2f\)
Obraz rzeczywisty, tej samej wielkości co przedmiot, odwrócony.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: obraz

Post autor: wsl1993_ »

3)
\(f<x<r \Rightarrow f<x<2f\)
Obraz rzeczywisty , powiększony, odwrócony
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: obraz

Post autor: wsl1993_ »

4) \(x<f\)
Obraz pozorny (po drugiej stronie zwierciadła ), powiększony, prosty
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
ODPOWIEDZ