zadanie z fizyki obliczenie prądu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rubensdb
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 paź 2010, 11:32
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

zadanie z fizyki obliczenie prądu

Post autor: rubensdb »

Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:
Opiekacz o mocy 1800 W, wentylator o mocy 1400 W i żarówka 75 watowa zostały podłączone równolegle do gniazda napięcia sieciowego 230 V i 16 A. Jaki prąd pobiera każdy z odbiorników, czy bezpiecznik 16A w gniazdku wystarczy?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(I=\frac{P}{U}\), stąd \(I_1=7,8\ A,\ I_2=6,1\ A,\ I_3=0,33\ A\), razem \(14,2\ A\)
ODPOWIEDZ