CHEMIA - stała i stopień dysocjacji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rozalea
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2012, 17:56
Płeć:

CHEMIA - stała i stopień dysocjacji

Post autor: Rozalea »

Hej, mam problem z następującymi zadaniami:

1. Oblicz pH roztworów na podstawie następujących danych:
a) 0,1 mol/dm3 HCl
b) 1*10do-3 mol/dm3 CH3COOH (Ka=1,8*10do-5)
c) 0,01 mol/dm3 NH3*H20 gdzie α = 0,042

2. 2dm3 wodnego roztworu kwasu organicznego o ogólnym wzorze RCOOH zawiera 1,8*10do23 jonów RCOO i 2 mole niezdysocjowanych cząsteczek RCOOH. Oblicz stałą i stopień dysocjacji tego kwasu.

3. Stopień dysocjacji wody α=1,8*10do-9. Ile jonów OH- Znajduje się w 2dm3 wody?

Nie chodzi mi o rozwiązanie zadań, tylko o ich wytłumaczenie :) Do rozwiązania chciałabym dojść sama.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

a) HCl to kwas mocny, wszystkie cz. dysocjują .
\(0,1 = 10^{-1}\)
stąd pH = 1 .
bo ph to jest ujemny log.10 .
LagartoD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 31 mar 2012, 03:43
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: LagartoD »

b) Jeżeli podana jest wartość stałej dysocjacji (Ka), to wiadomo, że jest to słaby kwas ulegający reakcji protolizy, w której ustala się stan równowagi. (równania opisującego stałą równowagi chyba nie muszę pisać ;))
Przyjmuje się, że stężenie równowagowe kwasu octowego jest równe jego stężeniu analitycznemu (początkowemu), jeżeli stopień dysocjacji nie przekracza 5%, co w praktyce oznacza, że obliczony stosunek Ck/Ka musi być większy od 400 (Ck to stężenie analityczne kwasu ). Obliczamy ten stosunek Ck/Ka= 55,5<400. Wynik taki oznacza, że stężenie równowagowe cząsteczek kwasu octowego, które nie ulega reakcji protolizy nie będzie równe stężeniu analitycznemu kwasu. Stężenie równowagowe nie zdysocjowanego kwasu będzie równe różnicy stężenia początkowego i stężenia kwasu, który uległ reakcji protolizy ( czyli stężeniu jonów wodorowych). No i teraz do równania na stałą równowagi w mianownik wstawiasz tę właśnie różnicę Ck-stężenie H+ i rozwiązujesz równanie kwadratowe, wstawiając do równania znaną wartość Ck i Ka, i obliczasz stężenie H+, a dalej lagarytmujesz.
ODPOWIEDZ