Siły działające w atomie wodoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukas3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2011, 14:40
Płeć:

Siły działające w atomie wodoru

Post autor: lukas3 »

Elektron krazy wokol protonu po orbicie o ksztalcie okregu.
a. zapisz wzory na sile dosrodkowa Fd i sile przyciagania elektrostatycznego w atomie wodoru Fe ( Fd=mvkwadrt *a /r i Fe= k * e kwadrat / r kwadrat) czy dobre wzory?
b. porownaj te sily z otrzymanego rownania ,oblicz predkosc v z jaka elektron krazy wokol protonu. wypisz dane me=...........re=..........k=..........
ladunek elektronu protonu e=...........
Bon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 216
Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
Podziękowania: 73 razy
Otrzymane podziękowania: 28 razy
Płeć:

Post autor: Bon »

ODPOWIEDZ