Witam proszę o rozwiązanie 5 zadań z napisaniem wzorów ,dane ,idt.
1.Oblicz siłe przyciągania grawitacyjnego między dwoma ciałami o masach :
m1=10 000 ton
m2=12 000 ton
znajdującymi się od siebie w odległości 100m .
2.Porównaj wielkości fizyczne masę i ciężar
3.Omów prawo powszechnej grawitacji
4.wyjaśnij pojęcie pola jednorodnego na przykładzie pola grawtacyjnego
5.Oblicz natężenie grawitacyjne przy powierzchni ziemi pochodzącą od słońca którego masa wynosi M=1,9811 razy 10 do potęgi 30 kg
a odległości od słońca r=1,5 razy 10 do potęgi 11 m.
zadania z Fizy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 gru 2011, 21:21
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: zadania z Fizy
Ad.1
Fg=G \frac{m1*m2}{r^2}
m1=10 000 000 kg
m2=12 000 000 kg
r=100 m
G=6,67*10^(-11) (N*m^2)/(kg^2)
Fg=(6,67*10^(-11))* \frac{10000000*12000000}{100*100}=8,004*10^(34)N=8*10^(34)N
Ad.2
Masa - rzeczywista masa ciała w kg (kilogramach)
Ciężar - Q=m*g; ciężar=masa*wartość siły grawitacji (w przypadku Ziemi przyjmujemy 9,81 m/s^2); ciężar podaje się w niutonach (N)
Ad.3
Grawitacja (inaczej - ciążenie powszechne) - 1 z 4 podstawowych, będące zjawiskiem naturalnym polegającym na tym, że wszystkie obiekty posiadające jakąś masę oddziałują na siebie wzajemnie, czyli przyciągają się.
Ad.4
Pole jednorodne - przyjmujemy, że "powierzchnia Ziemi jest płaska" i we wszystkich punktach natężenie pola grawitacyjnego jest takie samo, linie pola grawitacyjnego są do siebie równoległe. Można przyjąć to za prawdę tylko w niewielkich odległościach od powierzchni planety.
Ad.5
odległość Ziemia-Słońce jest odległością między środkami tych ciach niebieskich, czyli, żeby znać odległość od Słońca do powierzchni Ziemi trzeba od całej odległości odjąć promień ziemski
x-odległość Słońce-powierzchnia Ziemi
x=1,5*10^11m - 6370000 m=149993630000m
w przybliżeniu jest to prawie taka sama odległość jak Ziemia(środek)-Słońce, więc długość promienia ziemskiego możemy pominąć
\gamma (czytaj gamma)
\gamma = GM/r^2
"r" to odległość - w tym wypadku nasze "x"
M-masa Słońca
G-stała grawitacji
\gamma = [(6,67*10^(-11))*(1,9811*10^30)]/(1,5*10^11)^2=0,00586N=0,006N
Mam nadzieję, że pomogłem w jakimś stopniu. Mogą zdażyć się błędy w obliczeniach (chociaż w to wątpie ), natomiast wzory są prawidłowe.
Fg=G \frac{m1*m2}{r^2}
m1=10 000 000 kg
m2=12 000 000 kg
r=100 m
G=6,67*10^(-11) (N*m^2)/(kg^2)
Fg=(6,67*10^(-11))* \frac{10000000*12000000}{100*100}=8,004*10^(34)N=8*10^(34)N
Ad.2
Masa - rzeczywista masa ciała w kg (kilogramach)
Ciężar - Q=m*g; ciężar=masa*wartość siły grawitacji (w przypadku Ziemi przyjmujemy 9,81 m/s^2); ciężar podaje się w niutonach (N)
Ad.3
Grawitacja (inaczej - ciążenie powszechne) - 1 z 4 podstawowych, będące zjawiskiem naturalnym polegającym na tym, że wszystkie obiekty posiadające jakąś masę oddziałują na siebie wzajemnie, czyli przyciągają się.
Ad.4
Pole jednorodne - przyjmujemy, że "powierzchnia Ziemi jest płaska" i we wszystkich punktach natężenie pola grawitacyjnego jest takie samo, linie pola grawitacyjnego są do siebie równoległe. Można przyjąć to za prawdę tylko w niewielkich odległościach od powierzchni planety.
Ad.5
odległość Ziemia-Słońce jest odległością między środkami tych ciach niebieskich, czyli, żeby znać odległość od Słońca do powierzchni Ziemi trzeba od całej odległości odjąć promień ziemski
x-odległość Słońce-powierzchnia Ziemi
x=1,5*10^11m - 6370000 m=149993630000m
w przybliżeniu jest to prawie taka sama odległość jak Ziemia(środek)-Słońce, więc długość promienia ziemskiego możemy pominąć
\gamma (czytaj gamma)
\gamma = GM/r^2
"r" to odległość - w tym wypadku nasze "x"
M-masa Słońca
G-stała grawitacji
\gamma = [(6,67*10^(-11))*(1,9811*10^30)]/(1,5*10^11)^2=0,00586N=0,006N
Mam nadzieję, że pomogłem w jakimś stopniu. Mogą zdażyć się błędy w obliczeniach (chociaż w to wątpie ), natomiast wzory są prawidłowe.