chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
109dka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2011, 23:23
Płeć:

chemia

Post autor: 109dka »

1. Cukier i wode zmieszano w stosunku 1;4. Oblicz. stezenie procentowe otrzymanego roztworu.
2. W 150 cm3 roztworu znajduje sie 50g chlorku wapnia CaCl2. Oblicz stezenie molowe roztworu.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: chemia

Post autor: marcin77 »

ad. 1
\(c_%= \frac{1}{1+4}100%=20%\)
ad. 2
\(c_m= \frac{m}{MV}= \frac{50}{(40+2 \cdot 35,5) \cdot 0,15}=3 \frac{mol}{dm^3}\)
109dka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 30 wrz 2011, 23:23
Płeć:

Post autor: 109dka »

Dziekuje
ODPOWIEDZ