deuter

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beatagapinska44
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 19 lis 2009, 12:20
Podziękowania: 5 razy

deuter

Post autor: beatagapinska44 »

Wiedząc że masa neutronu wynosi 1,008665u , masa protonu 1,007277u , a masa jądra deuteru 2,014102u
Oblicz jaki jest deficyt masy deuteru?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: deuter

Post autor: marcin77 »

\(M_D=2,014102u
M_p=1,007277u
M_n=1,008665u
\Delta M=M_p+M_n-M_D=0,00184u\)
ODPOWIEDZ