dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Alien95
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:35
Podziękowania: 42 razy
Płeć:

dynamika

Post autor: Alien95 »

Po powierzchni pochyłej zsuwa się drewniany klocek o masie 2 kg. Jaką wartość ma siła nacisku klocka na pochyłą powierzchnię?
Wynik ma być taki: 34,6 N, tylko dlaczego?
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(cos \alpha = \frac{Q_n}{Q} = \frac{Q_n}{mg} \Rightarrow Q_n=m \cdot g \cdot cos \alpha\)

Musisz jeszcze podać kąt nachylenia równi.
Alien95
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:35
Podziękowania: 42 razy
Płeć:

Post autor: Alien95 »

30 stopni
Bon
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 216
Rejestracja: 03 gru 2011, 18:21
Podziękowania: 73 razy
Otrzymane podziękowania: 28 razy
Płeć:

Re: dynamika

Post autor: Bon »

Wynik ma być taki: 34,6 N, tylko dlaczego?
To nie jest poprawny wynik.

Niewątpliwie siła nacisku klocka dana jest równaniem:
\(F_{n}=mg\cos\alpha\)
\(\cos30^ \circ =\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Dla:
\(g\approx10 \left[{\frac{kgm}{s^2} \right]\)
\(F_{n}\approx17.3N\)

Jak widzimy odpowiedź z pierwszej wypowiedzi w temacie byłaby możliwa, gdyby masa ciała była dwukrotnie większa.
ODPOWIEDZ