stezenie molowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majka92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 12 lis 2011, 19:53
Podziękowania: 10 razy

stezenie molowe

Post autor: majka92 »

ile cząsteczek AgNO3 znajduję się w
a)w 100 g 13 % roztworu tej soli
b) \(100 cm^3\) \(0,02 \frac{mol}{dm^3}\) tej soli
majka92
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 12 lis 2011, 19:53
Podziękowania: 10 razy

Post autor: majka92 »

jak to zrobic prosze o pomoc
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: stezenie molowe

Post autor: marcin77 »

ad. a
\(m_s= \frac{C_%m}{100%}=13g
M_A_g_N_O_3=108+14+3 \cdot 16=170 \frac{g}{mol}
n= \frac{m_s}{M_A_g_N_O_3}=0,0765mola
N=nN_A=0,46 \cdot 10^2^3
N_A=6,0221367(36) \cdot 10^2^3\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: stezenie molowe

Post autor: marcin77 »

ad. b
\(C_m= \frac{n}{V}
n=C_mV
N=nN_A=C_mVN_A=0,012 \cdot 10^2^3\)
ODPOWIEDZ