Zadania na pracę i tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
John doe
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 27 sie 2010, 12:05
Podziękowania: 106 razy

Zadania na pracę i tarcie

Post autor: John doe »

1) Dziecięca zjeżdżalnia ma długość d=5m i jest pod katem \(20^ \circ\) od ziemi. Dziecko o masie \(m=2 \times 10^1kg\) zjeżdża z góry zjeżdżalni. Współczynnik tarcia zjazu jest rowny \(0.2\). Jaka jest całkowita praca wykonana przez siłe tarcia na dziecku? Jaka jest prędkość dziecka na końcu zjeżdżalni? Ile zajmuje dziecku zjazd?
2) Piłka o masie \(0,5kg\) jest przyczepiona do konca sznura o długości \(1,5m\). Piłka jest zakrecona poziomo w koło. Jeśli sznur mie stawić opór maksymalnemu napieciu \(50N\) jaka jest maxymalna predkosc do ktorej piłka moze zostać zakrecona zanim sznur sie przerwie? Załóż ze sznur pozostaje horyzontalnie
3) Cząsta o masie m jest zaczepiona do sznurka o długośći \(L\) i zakrecona pionowo w kółko w okół punktu \(O\) do ktorego druga czesc sznurka jest przyczepiona. Znajdz wyrażenie dla napięcia sznurka (T) w chwili kiedy partykuła ma predkość \(v\) i sznurek tworzy kat w pionie, znajdz wartosc predkosci i predksci katowej jesli wiemy ze \(T=0\) w najwyzszym punkcie koła (załóż ze L=1m, m=0,2kg) Co sie stanie jezeli predkosc bedzie mniejsza niz ta wartosc
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
ODPOWIEDZ