chemia organiczna ustalanie wzorow

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
saguarowega
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 205
Rejestracja: 11 sie 2011, 17:29
Podziękowania: 99 razy
Płeć:

chemia organiczna ustalanie wzorow

Post autor: saguarowega »

1.Obliczyć rzeczywisty wzór węglowodoru, który w warunkach normalnych jest gazem o gęstości 2,59g/dm3 i zawiera 82,8% węgla.
2. Na spalenie 2 objętosci pewnego węglowodoru zużyto 7 objętosci tlenu i otrzymano 4 objętości dwutlenku węgla oraz parę wodną. Wszystkie pomiary wykonano w tych samych warunkach cisnienia i temperatury. Ustalić wzór sumarycznyu węglowodoru.
3. 16.80.
Do spalenia jednego mola weglowodoru o masie cząseczkowej 70 u zużyto 168dm3 tlenu(warunki normalne) Produktami spalania były dwutlenek węgla i woda. Ustalić wzór sumaryczny węglowodoru.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: chemia organiczna ustalanie wzorow

Post autor: marcin77 »

zad 1.
\(V\) - objętość gazu doskonałego
\(\partial\) - gęstość
\(M\) - masa molowa
\(C\) - zawartość %
\(m\) - masa węgla w związku
\(C_nH_m
V= \frac{M}{ \partial }
M=V \partial =22,41399 \cdot 2,59 = 58,05g/mol
C= \frac{m}{M}100%
m= \frac{CM}{100%}=48,0654g
n= \frac{48,0654}{12}=4
m= \frac{58,05-48,0654}{1}=10
C_4H_1_0\)

12 - masa molowa węgla
1 - masa molowa wodoru
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: chemia organiczna ustalanie wzorow

Post autor: marcin77 »

zad 2.
\(2C_xH_y+7O_2=4CO_2+zH_2O
2C_x=4C \Rightarrow x=2
7O_2=4O_2 + (7 \cdot 2-4 \cdot 2) \Rightarrow z=6 \Rightarrow y=6
2C_2H_6+7O_2=4CO_2+6H_2O\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Re: chemia organiczna ustalanie wzorow

Post autor: marcin77 »

zad. 3
\(C_xH_y+zO_2=xCO_2+ \frac{y}{2} H_2O
z= \frac{168}{22,4}=7,5
C_xH_y+ \frac{15}{2} O_2=xCO_2+ \frac{y}{2} H_2O
M_w=70u
\begin{cases}
15=2x+ \frac{y}{2}
70=12x+1y
\end{cases}
\Rightarrow x=5
\Rightarrow y=10
C_5H_10+ \frac{15}{2} O_2=5CO_2+ 5H_2O\)
ODPOWIEDZ