Drut stalowy długości...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kropek1111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2011, 17:35
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Drut stalowy długości...

Post autor: kropek1111 »

Drut stalowy długości 1m poddano działaniu siły rozciągającej o wartości 500N. Jaką siłą należy działać na identyczny pręt mosiężny, aby wydłużenie obu ciał było identyczne. Moduł Younga dla stali wynosi 2,13*10(11)N/m(2) (to w nawiasach jest u góry nad cyframi. nie umie tego zapisać inaczej) N/m(2) a mosiądzu 1,03*10(11)N/m(2)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\Delta l_s=\Delta l_m
\frac{F_s \cdot l}{E_sA} =\frac{F_m \cdot l}{E_mA}
\frac{F_s}{E_s} =\frac{F_m}{E_m}
F_m =F_s \cdot \frac{E_m}{E_s}\)
ODPOWIEDZ