Metoda utleniania i redukcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Metoda utleniania i redukcji

Post autor: komar89 »

Proszę o wyjaśnienie powyższych metod na podanych przykładach:

a)\(2Mg+O_2 \to2MgO\)
b)\(2SO_2+O_2 \to2SO_3\)


c)\(Cu_2O+C \to 2Cu+CO\)
d)\(Cu_2O+H_2 \to 2Cu+H_2O\)

e)\(Fe_2O_3+H_2 \to 2FeO+H_2O\)
f)\(Fe_2O_3+CO \to 2FeO+CO_2\)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 22:34 przez komar89, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(Mg+O_2 \to2MgO\)

Po jednej stronie masz dwa tleny, to i po drugiej musisz mieć dwa. Prawa strona musi się równać lewej.

\(Mg+O_2 \to2MgO\\ 2Mg+O_2 \to 2MgO\)
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

Mg 2 wartościowe
\(O_2\) - cząstka jest takich 7. Osobno tlen występuje tylko w cząstcze
Reakcja syntezy tlenek magnezu
Oba 2 wartościowe stąd \(MgO\) Poza tym w substratach 2Mg , żeby się reakcja zgadzała .
b)S - IV wartościowa
Reakcja syntexy , przechodzi na S - VI wartościową.
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

Ale co dzieje sie z tym tlenem po lewej stronie dlaczego nie można zapisać MGO2 po prawej
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Kolega wyżej pisze. Wartościowości. Otwierasz tabelę i szukasz jakie wartościowości przyjmuje magnez.
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

No bo MgO Mg = 2 O = - 2
Jak w poprzednim zadaniu, musi razem równać się zero . \(MgO_2\) byłoby - 2 , więc nie może coś takiego być.

Masz 2 atomy Magnezu i 1 cząstke tlenu - zbudowana z 2 atomów tlenu połaczonych ze sobą. Z tego tworzą się dwie cząstki Magnez - tlen . Atom magnezu połaczony z atomem tlenu Razy dwa. Jakby Jeden atom magnezu może przyłączyć 1 atom tlenu. A 2 atom tlenu idzie do drugiego magnezu .Bo cząstka czyli są dwa.
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

podpukty c-f) są OK :) ?

I coś na temat redukcji więcej poproszę
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Re: Metoda utleniania i redukcji

Post autor: KamilWit »

c) Cu = 1 wartościowe
O = - 2
C = 0
po reakcji :
Cu = 0
No i masz redukcję Z Cu (1) do Cu ( 0 ) ale to na poziomie liceum . ale chciałeś więcej to masz.
Tak naprawdę redukcja i utlenianie zachodzą w tym samym czasie
+ CO C = 2 O = -2
C się utlenił.
reduktorem jest węgiel, bo to on oddaje elektrony (-) . Reduktor się utlenia w reakcji.
d , e , f to samo - pomyśl sam : P.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 22:44 przez KamilWit, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Pod niebieską tabelką lecisz do końca nt. stopni utleniania.
http://mwalnik.wodip.opole.pl/chemia/redox/redox.html

I jeszcze to: http://www.chemia.odlew.agh.edu.pl/cho_ ... ks_zao.pdf Masz tutaj też przykłady.
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

serdeczne dzieki :)
ODPOWIEDZ