Ad.1
Do dwóch litrów wody o temp 20 stopni Celsjusza wlano 0,5 litrów alkoholu etylowego o temperaturze 10 stopni Celsjusza. Oblicz temperature końcową mieszaniny. Odszukaj potrzebne wartosći w tablicach.
Ad 2.
Ile ciepła trzeba dostarczyć bryłce lodu a masie 2 kg i temperatury -5 stopni Celsjusza aby ją całkowicie stopić?? Proszę o rozwiązanie tych ZADAŃ. Za odpowiedź Dzięki
termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 gru 2011, 21:21
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: termodynamika
2
A) ogrzanie lodu
Q1=Cwl*m*(delta)T
Cwl-cieplo wlasciwe lodu
m-masa lodu
(delta)T- roznica temperatury
B) topnienie lodu
Q2=L*m
L-ciepło topnienia lodu
m-masa lodu
obliczasz Q1 i Q2, dodajesz do siebie i otrzymujesz wynik.
Zadania nr1 nie zrobilem, bo nie mialem zbytnio czasu
wystarczy, że zrobisz równanie
Cww*Mw*(delta)T=Cwa*Ma*(delta)T
w-woda
a-alkohol
przekształcisz i masz wynik
Mam nadzieje, że pomogłem naprowadzić Cię na rozwiązanie
A) ogrzanie lodu
Q1=Cwl*m*(delta)T
Cwl-cieplo wlasciwe lodu
m-masa lodu
(delta)T- roznica temperatury
B) topnienie lodu
Q2=L*m
L-ciepło topnienia lodu
m-masa lodu
obliczasz Q1 i Q2, dodajesz do siebie i otrzymujesz wynik.
Zadania nr1 nie zrobilem, bo nie mialem zbytnio czasu
wystarczy, że zrobisz równanie
Cww*Mw*(delta)T=Cwa*Ma*(delta)T
w-woda
a-alkohol
przekształcisz i masz wynik
Mam nadzieje, że pomogłem naprowadzić Cię na rozwiązanie