Energia wewnętrzna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blue_and_green
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
Podziękowania: 26 razy

Energia wewnętrzna

Post autor: blue_and_green »

Kula karabinowa o masie 10 g, pędząca z szybkością 1000m/s, przebiła ścianę i poruszała się dalej z szybkością 500 m/s. O ile wzrosła energia wewnętrzna ściany i kuli?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Re: Energia wewnętrzna

Post autor: octahedron »

\(\Delta E_w=E_{k1}-E_{k2}=\frac{mv_1^2}{2}-\frac{mv_2^2}{2}=3750\ J\)
ODPOWIEDZ