Soczewki- fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Soczewki- fizyka

Post autor: kasia96175 »

1.Oblicz ogniskową soczewki o zdolności skupiającej Z= 8 D.

2. Janek jest krótkowidzem i nosi okulary o zdolności skupiającej Z= -4 D. Oblicz ogniskową soczewek w jego okularach.

3. Krysia jest dalekowidzem i nosi okulary o zdolności skupiającej Z= 5 D. Oblicz ogniskową soczewek w jej okularach.
Awatar użytkownika
sarni20
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 124
Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
Otrzymane podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: sarni20 »

zad 1.
\(Z =\frac{1}{f}
f=0,125m\)


zad 2.
\(Z =\frac{1}{f}
f=-0,25m\)

soczewka rozpraszająca

zad 3.
\(Z =\frac{1}{f}
f= 0,2m\)

soczewka skupiająca
ODPOWIEDZ