1. Odległość Słońca od Ziemi wymosi ok. 150 mln km. Oszacuj czas w którym światło przebywa tę odległość. Przyjmij że
prędkość światła w próżni c=\(300 000 \frac{km}{s}\).
2. Światło lasera skierowane na zwierciadło umieszczone na powierzchni Księżyca wraca po 2,56 s. Oszacuj odległość Księżyca od Ziemi
ŹRÓDŁO ŚWIATŁA- fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
- Podziękowania: 131 razy
- Płeć:
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Re: ŹRÓDŁO ŚWIATŁA- fizyka
zad 1.
\(V= \frac{s}{t}
s=1,5*10^8km
V=3*10^5 \frac{km}{s}
t=500s\)
zad 2.
\(C= \frac{2s}{t}
C=3*10^8 \frac{m}{s}
t=2,56s
s= \frac{3*10^8 \frac{m}{s}* 2,56 s }{2} =3,84*10^8m\)
\(V= \frac{s}{t}
s=1,5*10^8km
V=3*10^5 \frac{km}{s}
t=500s\)
zad 2.
\(C= \frac{2s}{t}
C=3*10^8 \frac{m}{s}
t=2,56s
s= \frac{3*10^8 \frac{m}{s}* 2,56 s }{2} =3,84*10^8m\)