ultradźwięki- fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

ultradźwięki- fizyka

Post autor: kasia96175 »

1. Statek badawczy przy pomiarach głębokości morza wysyła wiązkę ultradźwięków w kierunku dna i odbiera wyraźne echo po czasie 0,1 s. Oblicz głębokość morza w tym miejscu. Fale ultradźwiękowe rozchodzą się w wodzie z prędkością \(1480 \frac{m}{s}\)
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

h-głębokość
s-droga wiązki
\(s=2h
V= \frac{s}{t}= \frac{2h}{t} \Rightarrow h= \frac{Vt}{2} = \frac{1480 \cdot 0,1}{2}m=74m\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
ODPOWIEDZ