1. Oblicz długość fali dźwiękowej o częstotliwości 80 Hz, jeżeli jej prędkość w powietrzu ma wartość \(340 \frac{m}{s}\).
2.Od chwili dostrzeżenia błyskawicy do chwili usłyszenia grzmotu minęło 6 sekund. W jakiej odległości nastąpiło wyładowanie atmosferyczne, jeżeli prędkość dźwięku ma wartość \(340 \frac{m}{s}\), a prędkość światła \(300 000 \frac{km}{s}\)?
Fale dźwiękowe- fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
- Podziękowania: 131 razy
- Płeć:
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Re: Fale dźwiękowe- fizyka
zad 1.
\(\lambda = \frac{V}{f}
\lambda = \frac{340 \frac{m}{s} }{80 Hz} =4,25m\)
zad 2.
\(s=?
Vdz=340 \frac{m}{s}
Vsw=3*10^8 \frac{m}{s}
\left\{\begin{matrix}
Vsw=\frac{s}{t}& \\
Vdz=\frac{s}{t+6} &
\end{matrix}\right.
s= \frac{6*Vsw*Vdz}{Vsw-Vdz} =2040m\)
\(\lambda = \frac{V}{f}
\lambda = \frac{340 \frac{m}{s} }{80 Hz} =4,25m\)
zad 2.
\(s=?
Vdz=340 \frac{m}{s}
Vsw=3*10^8 \frac{m}{s}
\left\{\begin{matrix}
Vsw=\frac{s}{t}& \\
Vdz=\frac{s}{t+6} &
\end{matrix}\right.
s= \frac{6*Vsw*Vdz}{Vsw-Vdz} =2040m\)