1. Źródło fali drga z częstotliwością 0,2Hz , natomiast prędkość rozchodzenia sie fali wynosi 12m/s. Oblicz długość tej fali.
2.W gumowym wężu wytworzono falę, w której odległość między sąsiednimi dolinami jest równa 1m. Jaka jest częstotliwość drgań elementów gumowego węża gdy fala przemieszcza się z prędkością \(3 \frac{m}{s}\)?
3.Odległość między sąsiednimi grzbietami fal morskich wynosi 9m. Jaka jest prędkośc fal biegnących prostopadle do lądu, jeśli uderzają one o brzeg 15 razy na minutę?
Powstawanie fal w ośrodkach materialnych- fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
- Podziękowania: 131 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Re: Powstawanie fal w ośrodkach materialnych- fizyka
\(1.
\lambda=vT=\frac{v}{f}=\frac{12}{0.2}=60\ m
2.
\lambda=1\ m
f=\frac{v}{\lambda}=\frac{3}{1}=3\ Hz
3.
n=15
\lambda=9\ m
t=60\ s
v=\frac{n\lambda}{t}=\frac{15\cdot 9}{60}=2.25\ \frac{m}{s}\)
\lambda=vT=\frac{v}{f}=\frac{12}{0.2}=60\ m
2.
\lambda=1\ m
f=\frac{v}{\lambda}=\frac{3}{1}=3\ Hz
3.
n=15
\lambda=9\ m
t=60\ s
v=\frac{n\lambda}{t}=\frac{15\cdot 9}{60}=2.25\ \frac{m}{s}\)