Dostałam zadania na wyższą ocene, niestety dwóch zadań nie rozumiem, pomożecie mi?
1. pocisk o masie 20g przy wystrzeleniu z lufy o długości 30cm uzyskuje prędkość 600m/s2 . oblicz średnią siłę działania gazów na pocisk w lufie, zakładając że porusz się on w tym czasie ruchem jednostajnie przyspieszonym.
2. Oblicz siełę oporu powietrza działającej na kulke szklana o objętości 10cm3, spadającą w pewnej chwili z przyspieszeniem 8m/s2. Gęstość szkła wynosi 2300kg/m3. Zapisz dla tego ruchu II zasade dynamiki.
Z góry wielki dzieki
siła oporu powietrza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- sarni20
- Czasem tu bywam
- Posty: 124
- Rejestracja: 11 mar 2010, 16:26
- Lokalizacja: Tuchola/Gdańsk
- Otrzymane podziękowania: 41 razy
- Płeć:
1.
\(m=20g=0,02kg
l=30cm=0,3m
V=600m/s
F=?
F=a*m
S=\frac{a*t^2}{2}
S=\frac{V*t}{2}
t=\frac{2*s}{V}=0,001s
a=\frac{V}{t}
a=600 000\frac{m}{s^2}
F=12000N\)
2.
\(F=m*a
a=8\frac{m}{s^2}
\rho=2300\frac{kg}{m^3}
V=10cm^3=10^{-6}m^3
\rho=\frac{m}{V}
m=V*\rho=2,3*10^{-3}
F=0,0184N
Zasada dynamiki
a=\frac{F}{m}\)
\(m=20g=0,02kg
l=30cm=0,3m
V=600m/s
F=?
F=a*m
S=\frac{a*t^2}{2}
S=\frac{V*t}{2}
t=\frac{2*s}{V}=0,001s
a=\frac{V}{t}
a=600 000\frac{m}{s^2}
F=12000N\)
2.
\(F=m*a
a=8\frac{m}{s^2}
\rho=2300\frac{kg}{m^3}
V=10cm^3=10^{-6}m^3
\rho=\frac{m}{V}
m=V*\rho=2,3*10^{-3}
F=0,0184N
Zasada dynamiki
a=\frac{F}{m}\)