prąd elektryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kokoox3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 84
Rejestracja: 04 sty 2011, 21:37
Podziękowania: 70 razy
Płeć:

prąd elektryczny

Post autor: kokoox3 »

Zad.2
Między końce obwodu kolejki elektrycznej przyłożono napięcie 12V. Jaki ładunek elektryczny przepłynął przez obwód, jeśli siły elektryczne wykonały przy tym pracę 24J ?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(W=U \cdot q \Rightarrow q= \frac{W}{U}\\q= \frac{24J}{12V}=2C\)
ODPOWIEDZ