Zad.6
O jaki kąt odchyli się promień odbity, gdy zwierciadło płaskie obrócimy o kąt 10stopni?
optyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeśli kąt padania jest równy \(\alpha\), to kąt odbicia jest taki sam. Jeśli obrócimy zwierciadło o kąt \(10^0\), to kąt padania będzie wynosił \(\alpha-10^0\). Taki też będzie kąt odbicia w stosunku do obróconego zwierciadła.
Kąt między promieniem odbitym w drugiej wersji a pierwotnym ustawieniem zwierciadła wynosi więc \(\alpha-20^0\) .
Czyli promień odbity obróci się o \(20^0\).
Najlepiej zrób rysunek.
Kąt między promieniem odbitym w drugiej wersji a pierwotnym ustawieniem zwierciadła wynosi więc \(\alpha-20^0\) .
Czyli promień odbity obróci się o \(20^0\).
Najlepiej zrób rysunek.