Rozcieńczanie roztworu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inka_pl
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:23
Podziękowania: 289 razy

Rozcieńczanie roztworu

Post autor: inka_pl »

Mamy ampułkę o objętości 2 ml a w niej 80 mg/ml substancji.Jak z tej ampułki przygotować 200 ml roztworu o stężeniu substancji 500 mikrogramów /ml ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

W \(200\ ml\) roztworu o stężeniu \(500\ \frac{\mu g}{ml}\) jest \(500\ \frac{\mu g}{ml}\cdot 200\ ml=100\ mg\) substancji. W jednej ampułce jest \(160\ mg\), przy stężeniu \(500\ \frac{\mu g}{ml}\) odpowiada to objętości \(\frac{160\ mg}{500\ \frac{\mu g}{ml}}=320\ ml\). W ampułce są \(2\ ml\), czyli ampułkę trzeba rozpuścić w \(318\ ml\) rozpuszczalnika. Żeby zostało \(200\ ml\), \(120\ ml\) roztworu trzeba odlać.
inka_pl
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:23
Podziękowania: 289 razy

Post autor: inka_pl »

dziekuje bardzo
ODPOWIEDZ