Prędkość łodzi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
duck_u
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2011, 18:48
Płeć:

Prędkość łodzi

Post autor: duck_u »

Prędkość wody względem brzegów wynosi 2 m/s, a prędkość płynącej łódki względem wody wynosi 6 m/s. Ile wynosi wartość prędkości łódki względem brzegów płynącej pod prąd i z prądem rzeki? Ile razy czas przebycia pewnej odległości względem brzegów przez łódkę pod prąd rzeki będzie dłuższy niż czas przepłynięcia tej samej odległości z prądem rzeki?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(v_1=6+2=8\frac{m}{s}\\v_2=6-2=4\frac{m}{s}\)

\(s=v_1t_1=v_2t_2\\\frac{t_2}{t_1}=\frac{v_1}{v_2}=\frac{8}{4}\\t_2=2t_1\)
ODPOWIEDZ