Stężenie procentowe (chemia)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasiagras
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 mar 2011, 11:58
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Stężenie procentowe (chemia)

Post autor: kasiagras »

oblicz stężenie procentowe roztworu soli wiedząc że 40g soli rozpuszczono w 150g wody
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(C_p=\frac{40g \cdot 100%}{40g+150g}=21,05%\)
zoska1992
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2011, 16:57
Płeć:

Post autor: zoska1992 »

obliczone prawidłowo tez bym tak zrobiła:)

Cp=masa substancji/masa roztworu*100%

mr= masa sub.+masa H2O
ODPOWIEDZ