Prędkość sanek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Prędkość sanek

Post autor: ewelka-6 »

Sanki, ruszające z miejsca zjeżdżają z góry ze stałym przyspieszeniem i w ciągu pierwszych 4s pokonuja 12m. Kiedy osiągną szybkość 4,5 \frac{m}{s} ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(s=\frac{at^2}{2} \ \Rightarrow \ 2s=at^2 \ \Rightarrow \ a=\frac{2s}{t^2}
a=\frac{ 2\cdot 12m}{(4s)^2}=1,5\frac{m}{s^2}\)


\(v=at \ \Rightarrow \ t=\frac{v}{a}
t=\frac{4,5\frac{m}{s}}{1,5\frac{m}{s^2}}=3s\)
ODPOWIEDZ