ruch w fizyce

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

ruch w fizyce

Post autor: ewelka-6 »

motocyklista jadący z prędkością v= 72 \frac{km}{h} spostrzegł na swej drodze przeszkodę i rozpoczął natychmiast hamowanie. Udało mu sie zatrzymac motocykl tuz przed przeszkodą po czasie hamowania 5s. Jakie było opóznienie jego ruchu? Oblicz drogę hamowania.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(72 \frac{km}{h} =20\frac{m}{s}\)

\(a=\frac{v}{t}=\frac{20\frac{m}{s}}{5s}=4\frac{m}{s^2}\)

\(s=\frac{at^2}{2} =\frac{ \frac{v}{t}t^2}{2}=\frac{vt}{2}
s=\frac{ 20\frac{m}{s} \cdot 5s}{2}=50m\)
ODPOWIEDZ