fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

fizyka

Post autor: ewelka-6 »

Kamień spada ze ściany skalnej z wysokości 60m. Jak długo będzie spadał na ziemię?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(h=\frac{gt^2}{2}
2h=gt^2
t=\sqrt{ \frac{2h}{g}}=\sqrt{\frac{ 2\cdot 60m}{10\frac{m}{s^2}}}=3,46s\)
ODPOWIEDZ