ruch przyśpieszony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

ruch przyśpieszony

Post autor: ewelka-6 »

Rakieta startuje ze stałym przyspieszeniem 40 \frac{m}{s2} . Jaką osiągnie prędkość po 5s od rozpoczęcia ruchu? Wyraż tę prędkość w \frac{km}{h}.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v=v_o+at
v_o=0
v=at=40\frac{m}{s^2} \cdot 5s=200\frac{m}{s}\)


\(200\frac{m}{s} =\frac{0,2km}{\frac{1}{3600}h}=720\frac{km}{h}\)
ODPOWIEDZ