Moc pompy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

Moc pompy

Post autor: czera »

Oblicz w watach użyteczna moc pompy która wypompowuje 10 m3 wody ze studni o głębokości 60m w ciągu 1 godziny pomoc0y
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(10m^3=10\cdot1000dm^3=10000dm^3\\m=10000kg\\g=9,81\frac{m}{s^2}\\h=60m\\t=1h=3600s\\P=\frac{W}{t}\\W=mgh\\P=\frac{mgh}{t}\\P=\frac{10000kg\cdot9,81\frac{m}{s^2}\cdot60m}{3600s}=1635\frac{J}{s}=1635W\)
ODPOWIEDZ