Fizyka PILNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

Fizyka PILNE

Post autor: czera »

Przy wyciaganiu z kopalni pojemnika z węglem o łącznej masie 4800000J.Oblicz głębokość kopalni
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Zapisz treść zadania. Bo czego tu brakuje.
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

Post autor: czera »

Przy wyciaganiu z kopalni pojemnika z węglem o łącznej masie 8.5ton wykonane prace 4800000J.Oblicz głębokość kopalni
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(W=4800000J\\m=8,5t=8500kg\\g=9,81\frac{m}{s^2}\\h=?\\W=mgh\\h=\frac{W}{mg}\\h=\frac{4800000J}{8500kg\cdot9,81\frac{m}{s^2}}=\frac{4800000kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}{83385kg\cdot\frac{m}{s^2}}\approx57,56m\)
ODPOWIEDZ