1, oblicz wartość procentową( procent masowy) metalu w wodorotlenku magnezu i stosunek mas pierwiastków chemicznych w tym wodorotlenku.
2. Oblicz ile gramów sodu oraz ile gramów wody należy użyć, aby otrzymać 20g wodorotlenku sodu. Obliczeń dokonaj na podstawie odpowiedniego równania reakcji chemicznej.
3.Oblicz ile gramów wodorotlenku żelaza (III) powstało, gdy do roztworu zawierającego 4g chlorku żelaza (III) dodano roztworu wodorotlenku sodu, w którym rozpuszczono 3,60g tego wodorotlenku.
4.Oblicz ile gramów wody należy odparować ze 100g 15- procentowego roztworu wodorotlenku potasu, aby otrzymać 20- procentowy roztwór.
5.Oblicz ile gramów wodorotlenku miedzi (II) wytrąciło się w wyniku dodania 270g 25-procentowego roztworu chlorku miedzi (II) do 400g 10-procentowego roztworu wodorotlenku sodu.
Wodorotlenki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
- Podziękowania: 131 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 lut 2011, 21:08
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
2. Oblicz ile gramów sodu oraz ile gramów wody należy użyć, aby otrzymać 20g wodorotlenku sodu. Obliczeń dokonaj na podstawie odpowiedniego równania reakcji chemicznej.
\(2Na + 2H_2O -> 2 NaOH + H_2\)
2* 23u + 2*(1u+1u+16u) ->2* (23u+16u+1u)
46u + 36u -> 80u
46u - 80u
x - 20g
\(x= \frac{46*20}{80}
x= 11,5 g\)
36u - 80u
x - 20g
\(x= \frac{36*20}{80}
x= 8g\)
żeby otrzymac 20g wodorotlenku sodyu nalezy uzyc 11,5g sodu i 8g wody
\(2Na + 2H_2O -> 2 NaOH + H_2\)
2* 23u + 2*(1u+1u+16u) ->2* (23u+16u+1u)
46u + 36u -> 80u
46u - 80u
x - 20g
\(x= \frac{46*20}{80}
x= 11,5 g\)
36u - 80u
x - 20g
\(x= \frac{36*20}{80}
x= 8g\)
żeby otrzymac 20g wodorotlenku sodyu nalezy uzyc 11,5g sodu i 8g wody
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 maja 2011, 08:12
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: