Energia kinetyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Energia kinetyczna

Post autor: kasia96175 »

Pocisk o masie 5g ma energie kinetyczną równą 1600 J. Oblicz prędkość pocisku.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(m=5g=0,005kg\\E_k=\frac{mv^2}{2}\\v^2=\frac{2E_k}{m}\\v=\sqrt{\frac{2E_k}{m}}\\v=\sqrt{\frac{2\cdot1600J}{0,005kg}}=\sqrt{\frac{3200kg\cdot\frac{m^2}{s^2}}{0,005kg}}=\sqrt{640000\frac{m^2}{s^2}}=800\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ