Reakcja wodoru z tlenem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

Reakcja wodoru z tlenem

Post autor: alexsa »

Moze ktoś pomoże i obliczy :O)
Oblicz ile gramów wody mozna otrzymać w reakcji z 40 g wodoru z tlenem .
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(2H_2+O_2=2H_2O
M_H=1g
M_O=16g
M_H_2_O=2 \cdot 1g+16g=18g
\frac{4g H}{40g H}= \frac{36g H_2O}{x g H_2O}
360g H_2O\)
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: alexsa »

Wyszło mi tak samo :O)
ODPOWIEDZ