chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

chemia

Post autor: ewelka-6 »

Oblicz skład procentowy (procent masowy) pierwiastków chemicznych w chlorku wapnia. Stosunek masowy wapnia do chloru w chlorku wapnia wynosi 4:7.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

chlorek wapnia ma wzór chemiczny \(CaCl_2\)
\(\frac{mCa}{mCl}= \frac{4}{7}
%_C_a= \frac{4}{4+7}100%=36,4%
%_C_l=100%-36,4%=63,6%\)
ODPOWIEDZ