wzór sumaryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

wzór sumaryczny

Post autor: ewelka-6 »

napisz wzór sumaryczny związku chemicznego w którego skład wchodzą wodór , siarka,tlen. Masa cząsteczkowa tego związku chemicznego wynosi 98u a stosunek masowy wodoru do siarki i do tlenu jest jak 1:16:32.
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

czy to H2SO4 ?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

x - liczba atomów H
y - liczba atomów S
z - liczba atomów O

masa molowa H -1u
masa molowa S - 32u
masa molowa O - 16u

H:S:O = 1:16:32
to x = 1; y = 0,5 i z = 2
nie może być 0,5 atomu

więc x=2, y=1 i z=4

tak to jest kwas siarkowy VI.
ODPOWIEDZ