napisać wzór sumaryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

napisać wzór sumaryczny

Post autor: ewelka-6 »

napisz wzór sumaryczny związku chemicznego zbudowanego z azotu i tlenu, jeżeli jego masa cząsteczkowa wynosi 108u a stosunek masowy azotu do tlenu 7:20.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

masa molowa N=14u
x - liczba atomów azotu
masa molowa O=16u
y - liczba atomów tlenu

należy rozwiązać układ równań

\(14x+16y=108
\frac{14x}{16y}= \frac{7}{20}\)


i podstawić otrzymane x i y do \(N_xO_y\).
ODPOWIEDZ