masa substancji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

masa substancji

Post autor: ewelka-6 »

do reakcji chemicznej użyto 128g żelaza i 64g siarki. Produktem tej reakcji chemicznej jest siarczek żelaza(II). okazało sie że część żelaza nie przereagowało z siarką. oblicz ile gramów żelaza pozostało.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(Fe + S = FeS
\frac{32gS}{64gS}= \frac{56gFe}{xgFe} \Rightarrow 112gFe
x=128g-112g=16gFe\)
ODPOWIEDZ