stosunek masowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

stosunek masowy

Post autor: ewelka-6 »

W pewnym tlenku siarki zawartość procentowa siarki wynosi 50%. oblicz stosunek masowy siarki do tlenu w tym związku chemicznym i na tej podstawie napisz wzór sumaryczny tego tlenu.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(S:O=1:1
M_s=32u
M_O=16u
S_xO_y
\frac{M_s}{M_O}=2
x=1, y=2
SO_2\)
ODPOWIEDZ