masa substancji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

masa substancji

Post autor: ewelka-6 »

Z rozkładu 7,2g wody otrzymano \(4,48dm^3\) tlenu ( objętość tlenu = 1,43g/\(dm^3\) ). Oblicz masę otrzymanego wodoru.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 18:15 przez ewelka-6, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

oblicz masę zużytego tlenu:
\(m=\rho \cdot V\)

masa wodoru=m wody - m tlenu
ODPOWIEDZ