stosunek masowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

stosunek masowy

Post autor: ewelka-6 »

Stosunek masowy żelaza do tlenu w tlenku żelaza (III) wynosi 7:3. Oblicz ile gramów żelaza zawarte jest w 50g tlenku żelaza(III).
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

masa żelaza to \(\frac{7}{10}\) masy całego związku, wobec tego w 50 gramach tlenku jest \(\frac{7}{10}\cdot 50=35g\) żelaza
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(50:10=5-------jednostka\;\; masy\\
z=7 \cdot 5=35 gram\\
t=3 \cdot 5=15 gram\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ