stężenie procentowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

stężenie procentowe

Post autor: ewelka-6 »

Odparowano 100g wody z 300g 10-procentowego roztworu. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(C_{p_1}=\frac{m_s \cdot 100%}{m_r} \ \Rightarrow \ m_s\cdot 100%=m_r \cdot C_{p_1}\)

\(C_{p_2}=\frac{m_s \cdot 100%}{m_r-m_w}=\frac{m_r \cdot C_{p_1} }{m_r -m_w}\)
ODPOWIEDZ