masa substancji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

masa substancji

Post autor: ewelka-6 »

oblicz ile gramów chlorku glinu znajduje się w \(0,4 dm^3\) roztworu o stężeniu 10%, jeżeli jego gęstość wynosi \(1,09\frac{g}{cm^3}\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(\partial = \frac{m}{V} \Rightarrow m= \partial V
x= \frac{c_% m}{100%} = \frac{c_% \partial V}{100%}= \frac{10% \cdot 1,09 \frac{g}{cm^3} 400cm^3}{100%}=43,6g\)
ODPOWIEDZ