Witam mam problem ze zrobieniem pewnego zadania domowego z fizyki i prosiłbym was o uzupełnienie go:
Oblicz prędkosć liniową, kontową oraz przyspieszenie dosrodkowe ciała znajdującego się na powierzchni ziemi, na równiku .
Wiem ze promien ziemi to 6370 km a obwód to 40 tys km
Trudne zadanie z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
r=6.370km=6.370.000m
t=24h=86.400s
Prędkość liniowa jest drogą przebytą w czasie. Ciało porusza się po okręgu, czyli droga to 2\(\pi\)r a czas to doba (24 godzin = 86.400s).
\(v= \frac{2 \pi r}{t}=463,24 \frac{m}{s}\)
prędkość kątowa
\(\Omega = \frac{v}{r}=0,000073 \frac{rad}{s}\)
przyspieszenie dośrodkowe
\(a= \frac{v^2}{r}=0,034 \frac{m}{s^2}\)
mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem .
t=24h=86.400s
Prędkość liniowa jest drogą przebytą w czasie. Ciało porusza się po okręgu, czyli droga to 2\(\pi\)r a czas to doba (24 godzin = 86.400s).
\(v= \frac{2 \pi r}{t}=463,24 \frac{m}{s}\)
prędkość kątowa
\(\Omega = \frac{v}{r}=0,000073 \frac{rad}{s}\)
przyspieszenie dośrodkowe
\(a= \frac{v^2}{r}=0,034 \frac{m}{s^2}\)
mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem .