Bardzo porosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań:
1.Napisać równania reakcji strącania siarczanu(VI)baru metodą sól+kwas w formach: Cząsteczkowej,jonowej i skróconej jonowej
2.Jle cm(3) wody znajduje sie w 400g 5%-owego roztworu soli??
3.Uzasadnić słownie i za pomocą równań reakcji chemicznych ,żę tlenek litu jest tlenkiem zasadowym.
Bardzo prosze o pomoc bo konieć semestru sie zbliża Pozdrawiam
Chemia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 01 lis 2010, 10:51
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
1)
BaCl2 + H2SO4 ---> BaSO4 + 2 HCl
Ba2+ + 2Cl- + 2H+ + SO4 2- ---> BaSO4 + 2H+ + 2Cl-
Ba2+ + SO4 2- ---> BaSO4
*BaSO4 - baryt
2)
Cp= ms * 100% / mr
Dane: Szukane:
mr = 400 g ms = ??
Cp = 5 % mw =?? - masa wody
Cp=ms*100% /mr /*mr mw = 400g - 20g = 380 g
Cp*mr = ms*100% /: 100% 1cm3(WODY!) = 1g
ms = Cp*mr /100% x = 380g
ms = 5% * 400g / 100% x = 380 cm3
ms = 5 * 4
ms = 20g
3)
Tlenek litu - Li2O jest tlenkiem zasadowym, ponieważ łącząc się z wodą tworzy wodorotlenek litu :
Li2O + H2O ---> 2 LiOH
Reaguje z kwasami dając sole :
Li2O + H2CO3 ---> Li2CO3 + H2O
BaCl2 + H2SO4 ---> BaSO4 + 2 HCl
Ba2+ + 2Cl- + 2H+ + SO4 2- ---> BaSO4 + 2H+ + 2Cl-
Ba2+ + SO4 2- ---> BaSO4
*BaSO4 - baryt
2)
Cp= ms * 100% / mr
Dane: Szukane:
mr = 400 g ms = ??
Cp = 5 % mw =?? - masa wody
Cp=ms*100% /mr /*mr mw = 400g - 20g = 380 g
Cp*mr = ms*100% /: 100% 1cm3(WODY!) = 1g
ms = Cp*mr /100% x = 380g
ms = 5% * 400g / 100% x = 380 cm3
ms = 5 * 4
ms = 20g
3)
Tlenek litu - Li2O jest tlenkiem zasadowym, ponieważ łącząc się z wodą tworzy wodorotlenek litu :
Li2O + H2O ---> 2 LiOH
Reaguje z kwasami dając sole :
Li2O + H2CO3 ---> Li2CO3 + H2O