3 zadania z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cinooo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 maja 2010, 12:17
Podziękowania: 15 razy

3 zadania z fizyki

Post autor: Cinooo »

Prosze o dokłade tłumaczenie
1.
Wyraź prędkość w \(\frac{m}{s}\)
108 \(\frac{km}{h}\) 30 \(\frac{cm}{s}\) 7,2 \(\frac{km}{min}\)
2.
Samochód w czasie 5s zwiększył prędkość od 10 \(\frac{m}{s}\) do 72 \(\frac{km}{h}\) . Oblicz przyspieszenie samochodu oraz siłę jaka na niego działała w czasie przyspieszenia. Masa samochodu wynosi 900kg.
3.
Naczynie jest wypełnione wodą do wysokości 10cm. Oblicz ciśnienie wywierane przez wodę na dno naczynia oraz siłę parcia na dno naczynia. Gęstość wody 1000 \(\frac{kg}{m^3}\) powierzchnia dna \(25cm^2\)
Awatar użytkownika
Panchita
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 157
Rejestracja: 28 lut 2010, 21:10
Podziękowania: 162 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Panchita »

1.) 108km/h= 108000m/360s=skróć to i masz wynik
30cm/s=0,3m/s
7,2km/min=7200m/60s= znowu musisz skócić

2.) t=5s zmiana prędkości=200m/s - 10m/s = 190m/s
a=190/5=38m/s^2 F= am F=38*900=34,2kN
Cinooo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 maja 2010, 12:17
Podziękowania: 15 razy

Post autor: Cinooo »

Czy móglby ktos opisac szczegolowo i czytelnie ?
ODPOWIEDZ