FIZYKA PILNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

FIZYKA PILNE

Post autor: czera »

duży tłok hydraulicznego podnośnika wynosi 500kg,gdy na mały tłok działa siła 200N ile wynosi powierzchnia małego tłoka jeżeli dużego powierzchnia wynosi 100cm2


proszę o dane i rozwiązanie zadania Z góry dzieki
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Dane:

\(s_2=100cm^2
m=500kg
F_1=200N
g=10\frac{m}{s^2}\)


Szukane:

\(s_1=?\)

Rozwiązanie:

\(F_2=mg
\frac {F_1}{s_1}=\frac {F_2}{s_2}
s_1=\frac{F_1s_2}{F_2}=\frac{F_1s_2}{mg}=\frac{200 \cdot 100}{500 \cdot 10} \[ \frac{N \cdot cm^2}{kg \cdot \frac m {s^2}}=cm^2 \] =4cm^2\)
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

Post autor: czera »

nauczyciel na kazał to zrobić wzorem m*q=F * to jest mnożenie
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

tak jest uzyty wzór F=m*g , pierwsza linijka pod słowem Rozwiązanie
ODPOWIEDZ